O Hesap Sinyal Veriyor: TCMB Bilançosunda Yıl Sonunda Zarar Açıklanır mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kar ettiğinde bunu Hazine’ye aktarıyor. Ayrıca uzun yıllardır TCMB elde ettiği karın Kurumlar Vergisisi’nde de Türkiye’de ilk sırada yer alan kurum olarak dikkat çekiyor. TCMB’nin kar veya zararının öncü göstergesi olarak bilançosunda takip edilen ‘diğer kalemler hesabı’ 30 Ekim itibarıyla sinyal verdi.

Geçen aylarda hem çıkışa yönelik hamleler yapılan hem de Hazine’ye ait olan yükü de Merkez Bankası’na devredilen kur korumalı mevduatlara (KKM) yönelik sorularla gündeme gelen TCMB’nin yükümlülüğü, bilançosunda zarar sinyali veren hesapta yükselişle dikkat çekti.

Bloomberg HT’nin aktardığına göre, TCMB bilançosunda uzmanların öncü gösterge olarak kabul ettiği ‘diğer kalemler hesabı’ 30 Ekim itibarıyla 796,4 milyar TL ‘pozitif’ bakiye verirken, geçen yılı bu hesap eksi 41,2 milyar TL bakiyeyle kapamıştı. Merkez Bankası vergi sonrası dönem kârını 71,9 milyar TL olarak açıkladı.

2021 yılında da aynı hesap kalemi eksi 60,2 milyar TL ile seneyi kapatırken, TCMB’nin dönem kârı 57,5 milyar TL olmuştu. 2020 yılında da aynı şekilde hesap eksi 39,1 milyar TL olmuş, dönem kârı da 34,5 milyar TL olarak açıklanmıştı.

“Diğer kalemler hesabı” başka hesap kalemleriyle de konsolide olurken, ağırlıklı olarak dönem kâr/zararı için öncü gösterge olarak gözlemleniyor. Hesabın pozitif olması zarara, negatif olması da kâr anlamına geliyor.

Bakan Şimşek’e de soruldu.

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlık bütçesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunumunda, ‘TCMB’nin zararının nasıl karşılanacağı, zararı karşılamak için para basılıp basılmayacağı’ soruldu. Şimşek, TCMB’nin kendi düzenlemeleriyle bunu karşılayacağı cevabını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x