‘Hiç hastalanmıyorum’ diyen tehlikede! Vücut şaşırmazsa donuyor: ‘Sorun çok büyük’

Soğuk Havalar ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr – Sonbaharın gelmesiyle birlikte havaların soğuması, kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmanın artmasıyla birlikte, vücuttaki virüs ve bakterilerin yayılma hızı da artıyor. İç ve dış ortamda yaşanan sıcaklık değişiklikleri, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalıklara neden olabiliyor. Zira bağışıklık sistemi, vücuda giren yabancı maddelere karşı savaşarak bizi hastalıklardan korumakla görevlidir. Bu sistem, vücuttaki dengeyi koruyarak sürekli aktif bir şekilde çalışmaktadır.

Donuk ve Tepkisiz Bağışıklık Sistemi

Havaların soğumasıyla birlikte grip, nezle ve bronşit gibi enfeksiyonlar kapımızı çalarken, bazı kişiler ise bu dönemi hastalanmadan atlatıyor. Ancak hiç hasta olmamak, aslında beklenildiği kadar iyi bir durum olmayabilir. Uzman Dr. Sevil Kılıç Öztürk, “Hiç hasta olmuyorum diyorsanız, büyük bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Çünkü bu durum, bağışıklık sisteminin donuk veya tepkisiz olduğunu gösterir. Beden dış etkenlere maruz kalır ancak hiçbir tepki vermez. Örneğin, bir kişi virüsle temas eder ve vücut savunma hücreleriyle bu virüsle savaşmaya başlar. Bu süreçte vücut bazı nöromediatörler salgılayarak ateşlenme, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkar. Ancak donuk bir bağışıklık sistemi varsa bu belirtiler gözlenmez” şeklinde konuştu.

‘Hastalanmak Bağışıklık Sistemini Güçlendirir’

Uzman Doktor Sevil Kılıç Öztürk, hastalanmanın aslında bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayarak, “Etkene karşı nasıl savunma sistemi geliştireceğimiz ve bu durumdan nasıl en az zararla kurtulacağımız, maruz kaldığımız durumlarda edindiğimiz bağışıklık sistemiyle ortaya çıkar. Dolayısıyla hastalanmak, bağışıklık sistemini güçlendiren bir durumdur. Bu durumu savaş yapmamış ve taktik geliştirmemiş bir orduyu büyük bir savaşa girmesiyle benzetebiliriz. Ne yapacağını bilmeyen bir ordu, kaybetmeye mahkumdur” dedi.

Uzman Doktor Sevil Kılıç Öztürk, “Vücut için ideal olan hastalanmaktır ancak bu durumu en az zararla kısa sürede atlatmaktır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde vitaminler, mineraller, hormonların dengeli olması önemlidir. Vücut zaman zaman şaşırtılmalıdır ki ani durumlara nasıl tepki vereceğini öğrensin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, yoğurt, kefir, turşu tercih edilmeli ve protein ile omega-3 içeren besinler tüketilmelidir. Ayrıca, vücut direncini artırmak için bitki çayları içilmeli, doktor kontrolünde propolis kullanılmalı ve D vitamini seviyesine dikkat edilmelidir” şeklinde önerilerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir