Gazze’de siviller yapay zeka ile öldürülüyor. Sistemin adı: Gospel

Yapay zeka etiği alanında çalışmalar yapan Gazzeli Dr. Nour Naim, Anadolu Ajansı muhabirine, İsrail’in Gazze’de vuracağı hedefleri belirlemek için kullandığı Gospel’ın çalışma sistemine ve yapay zeka uygulamalarının kullanım etiğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İsrail ordusunun, Gazze’de otomatik hedef belirleme uygulaması Gospel’ı ilk kez kullandığını belirten Naim, “İsrail, saldırıların ilk 35 gününde Gospel olarak adlandırılan yapay zeka teknolojisini kullanarak 15 bin hedefi vurdu. Bu sayının bölgede önceki operasyonlarda vurulan hedef sayısından çok daha fazla olduğu biliniyor. İsrail, 2014 yılındaki 51 gün süren çatışmalarda yaklaşık 6 bin hedefi vurabilmişti.” diye konuştu.

Naim, Gospel uygulamasında, 2021’de kullanılan Fire Factory ismi verilen yapay zeka teknolojisinden farklı olarak hedef sayısına bakılmadığının altını çizdi.

Sivil ölümlerin de bu yüzden arttığını söyleyen Naim, şöyle devam etti:

“Fire Factory’de, yapay zeka teknolojisinin hatalarından kaynaklanabilecek ikincil zararlar nedeniyle hedef sayısı 5 kişi olarak belirlenmişti. Karar alma özelliğine sahip olan Gospel, hedef sayısı gözetmeden öldürme ve yıkma özelliğine sahip. Yani kurban sayısı sıfırdan bir milyona kadar herhangi bir sayı olabilir. Bu, (İsrail) istihbarat biriminin çok büyük veri deposuna ve sivillerle ilgili geniş bilgi yelpazesine sahip olması anlamına geliyor.”

“İSRAİL TEK BİR HEDEF İÇİN BİNLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR”

Naim, İsrail’in Gazze’de yaşayan siviller, binalar, üniversiteler, okullar, yardım merkezleri, fabrikalar ve altyapı merkezleri hakkında eksiksiz bilgiye sahip olmasına rağmen hastaneleri bombaladığının altını çizdi. Yapay zeka Gospel’ın bu verilerle daha da geliştiğini söyledi.

İsrail’in Filistin direnişiyle ilişkilendirdiği herkesi doğrudan hedef aldığına vurgu yapan Naim, şu ifadeleri kullandı:

“İsrail, (Gazze’de) belki de hiç ulaşamayacağı tek bir hedef için binlerce kişiyi katlediyor. Savaş sırasında yapay zeka kullanımının vahşetine doğrudan tanık olduk. Bir kişi düşük askeri rütbeye sahip bile olsa onunla ilgili her şey hedef alınıyor. İsrail, belirlediği kişinin, resmi kurum, hastane veya eczane gibi sivil tesislere girdiğini ve etrafında sivillerin bulunduğunu bilmesine rağmen hedef almaktan geri durmuyor. Modern çağdaki savaşlarda daha önce kullanılmamış vahşi yapay zeka teknolojisinin kullanılması sonucu çok sayıda kişi yaralandı ya da yaşamını yitirdi.”

YAPAY ZEKA FİLİSTİNLİLERİN ÜZERİNDE DENENİYOR

Naim, İsrail’in her geçen gün yapay zeka teknolojisini geliştirdiğini belirterek, Filistinlilerin bu teknolojinin test edilmesini sağlayan büyük bir insan laboratuvarında yaşam mücadelesi verdiği, yapay zeka çalışmaları yapan firmalarının da kendilerine sunulan bu hizmetten yararlandığını anlattı.

İsrail ordusunun, 2019’da Fire Factory programıyla yapay zeka sistemlerini kullanmaya başladığını dile getiren Naim, “Bu sistemin, hedefler oluşturma, uygun miktarda cephaneyi belirleme ve hava saldırıları için zaman çizelgesi önerme gibi yetenekleri vardı. Fire Factory büyük ölçüde ilk kez 2021 savaşında kullanıldı. Bu savaş 11 gün sürdü ve yapay zeka teknolojisiyle 150 hedefe ulaşıldı. Bu kriterler önemli çünkü teknoloji ilerledikçe İsrail’in ‘öldürme açgözlülüğü’ de bununla birlikte artıyor.” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir